Skoči na glavno vsebino

V petek, 13. 9. 2019, so imeli učenci 8. razredov naravoslovni dan Krajinski park Lahinja. V jutranjem soncu sta nas v osrčju parka v Pustem Gradcu sprejela zakonca Ana in Dane Klepec. Bilo nas je 57, zato sta nas razdelila v dve skupini. Ob informativnih panojih nam je gospa Ana predstavila geografske značilnosti parka, značilne rastline in živali, ki domujejo tukaj. Še posebno smo občudovali barvitega ptiča vodomca, ki živi ob Lahinji in avtohtono želvo sklednico. Spoznali smo tudi rastline na rdečem seznamu, ki so zakonsko zavarovane. Postali smo tudi pod krošnjo  starega hrasta in se napajali z njegovo energijo. Svoj odsev smo videli na gladini reke Lahinje.

Pozorno smo poslušali zgodbo o cerkvenem zvonu cerkvice Vse Svetih z značilnim zvonikom na preslico. Gospod Dane nam je predstavil bogato zbirko izkopanin,  najdenih na površini okoli cerkvice. Še posebno smo bili navdušeni nad zlatnikom kralja Matjaža. Spoznali smo tudi delovanje žage venecijanke in mlina. Prevzeti smo bili nad delovanjem številnih vodnih koles, ki so skrita tako, da lahko meljejo žita tudi pozimi. Po malici smo z gospo Ano ob spremljavi na gudalo zapeli in se polni pozitivne energije podali na pot proti izviru Lahinje. Pri Mali Lahinji  smo si ogledali nekdanji vaški zajem, vir pitne vode. Ob glavnem izviru Lahinje pod vasjo Knežina, smo dobili predstavo, kako so ljudje nekoč cenili pitno vodo in kako težko je bilo njihovo življenje. Bilo nam je že pošteno vroče, zato smo se na hitro odpočili, popili in pojedli, kar je še bilo v nahrbtniku.

Podali smo se še na zadnji del poti. Čez travnike pod Belčjim vrhom smo se po močnem soncu odpravili po starem kolovozu proti Mali Lahinji, kjer so nas pozdravile krave, ki so počivale v senci vaškega sadovnjaka. Videli smo tudi potok Nerajčico, ki se izliva v Lahinjo. Močno prepoteni smo šli mimo nerajskih lugov in videli na novo narejen leseni most, ki vodi v osrčje lugov. Most bo obiskovalcem omogočil neposredno doživetje lugov.

Sledil je še zadnji del poti izpod vasi Veliki Nerajec, kjer je informacijski center KP Lahinja, do avtobusa v Pustem Gradcu.

Bil je lep sončen dan, ki smo ga obogatili z novimi spoznanji o lepotah naše Bele krajine.

Alojz Hudelja, prof.

 

Dostopnost