Skoči na glavno vsebino

Ali grem lahko ven?   Lahko, še zelo priporočljivo je, a se smeš družit le z domačimi, tudi igral in predmetov (ograj, kljuk, tujih igrač ali žog) se ne smeš  dotikat.

Grem lahko k prijateljem na obisk? Ne, tudi obiskov ne smeš sprejemat. Lahko pa si pišete, če se srečate, morate ohranjati razdaljo vsaj meter in pol.

Strah me je, da se okužim z »virusom«. Ta občutek je normalen. Res pa je, da okuženi otroci nimajo težkega prebolevanja, bolj nevaren je za zelo stare in/ali bolehne. Šolarji so doma, da se virus ne bi razširil med učenci, »od« njih pa na odrasle.

Dolgčas mi je. Dobro je, da greš ven, posebej dobrodošel je hišni ljubljenec. Skušaj brati, pisati »karantenski« dnevnik, se igrati, kaj speči, igrati družabne igre, kaj popraviti,  peti, plesati, risati, izumiti…

Ne vem, kako naj se lotim učenja. Nujno je, da si narediš načrt dela – urnik. S tem vneseš smisel in nadziranje situacije. Tudi telovaditi moraš, lahko ob glasbi. Po vsake pol ure učenja imej odmor in se razgibaj.

Ali se moram tistim, ki so preboleli »virus« izogibati? Ne, z dvakratnim testiranjem zdravniki potrdijo, da posameznik ni več kužen. Sam tudi ni kriv, da je zbolel in  so se od njega okužili drugi. Pomisli: vse to se lahko zgodi tebi ali tvojim bližnjim.

Je dobro, če stalno spremljam novice o »virusu – bolezni?  Ni, pogosto spremljanje v medijih (TV, splet, radio…) ne vpliva dobro na razpoloženje in zdravje.

Težko zaspim. Vsaj pol ure pred spanjem ne smeš gledati v ekrane (tv, računalnik, telefon) ker modra svetloba škodi spancu. Idealno bi bilo, da pred spanjem bereš »pomirjajočo« knjigo ali greš z bližnjimi na kratek sprehod. Pred spanjem se moraš umiriti, lahko počasi in globoko dihaš, sprostiš mišice »od čela do nožnih prstov«.

Če bi kdo imel zelo hude strahove, naj pokliče ali piše v psihološki ali šolski dispanzer v zdravstvenem domu.

Nastala situacija je težka za vse. Starši imajo probleme tudi s službo, nižjimi dohodki, strah jih je tudi za svoje starše in za vas. Tudi zato so večkrat »sitni«. A minilo bo tudi to. Kar pogumno v nove zmage.  

Dostopnost