Skoči na glavno vsebino

Center za krepitev zdravja Bela krajina, Zdravstveni dom Črnomelj nam sporača:

Novo šolsko leto 2020/21 bo vsekakor postreglo z novimi izzivi. Naše sodelovanje z izobraževalnimi zavodi  je že desetletja utečena praksa. Pomembnost obravnavanih tem s pojavom COVID-19 ne pojenja. Ravno obratno, za obvladovanje trenutne situacije je priporočljivo, da se vsebine ohranjajo v istem obsegu kot prejšnja leta.

Po trenutnih navodilih NIJZ je te dejavnosti  potrebno izvajati še naprej, v obsegu, ki ga omogoča epidemiološka situacija v posameznem okolju. Zdravstveni delavci, ki vstopamo v Vaše okolje smo res zunanji obiskovalci, vendar tesno povezani z ravnatelji, učitelji, učenci in starši. Ocenjujemo, da bi  zmanjšanje obiskov v izobraževalnih zavodih, pomenilo veliko škodo za ohranjanje zdravstvenega stanja in dobrega počutja otrok ter mladostnikov.

Kot že dogovorjeno, izbrane vsebine zdravstvene in zobozdravstvene vzgoje za posamezni razred ostanejo nespremenjene.

Velik, pomemben sklop naših obiskov pa je do letošnjega leta predstavljalo Tekmovanje za čiste in zdrave zobe oziroma mesečni pregledi/demonstracija ščetkanja zob. Tega v trenutni situaciji ne bomo izvajali po že utečeni praksi. Potrebne bodo prilagoditve, v smislu zmanjšanja možnosti prenosa respiratornih okužb. O natančnejših navodilih NIJZ Vas bomo sproti obveščali. Mesečni obiski za posamezni razred ostanejo in temeljijo na motivaciji učencev. Tako bodo otroci čutili vzpodbudo in pomembnost ščetkanja zob še naprej. Namesto pregledovanja zob (tekmovanja), se bo mesečno izvajala demonstracija ustne higiene na različne načine, skupaj z umivanjem rok in demonstracijo higiene kašlja. V nasprotnem primeru lahko pričakujemo velik upad ustne higiene in s tem porast karioznih zob.

Naj poudarimo, da si vsi želimo, da se otroci v šoli počutijo dobro.

Veselimo se sodelovanja z vami!

Za popestritev prvih šolskih dni pripenjamo nekaj poučnih, a hkrati zabavnih vsebin na temo zdravja:

Lep pozdrav,

Anita Zajec Kambič, dipl. m.s. Katja Cerar, dipl. m.s

Dostopnost