Skoči na glavno vsebino

Knjižničarji OŠ Loka Črnomelj smo v petek, 1. 10. 2021, drugošolcem v PH Stratus pripravili posebno knjižnično uro.

V vsakem oddelku smo predstavili pravljico z naslovom Polh si sposodi hruško pisateljice Svetlane Makarovič.

Najprej smo otroke povprašali, v katerem letnem času smo sedaj in kaj je zanj značilno. Tako smo preko živali, vremena, rastlin … prišli do treh sadežev: jabolka, slive, hruške. Te so najboljši bralci z zavezanimi očmi otipali v košarici in jih predstavili ostalim učencem. »Publika« je uživala, kolikor se je dalo! Po uvodnem motivacijskem kvizu smo celo zapeli belokranjsko ljudsko pesem Hruške, jabuke, slive. In da veste, peli smo tako glasno, da nas je bilo slišati v sosednje prostore.

Vsebina pravljice je bila zelo poučna, saj je pripovedovala o polhu, ki si je celo jesen sposojal hruške pri svojih sorodnikih polhih, potem jih pa naslednjo jesen ni vrnil nikomur. Pa se je zbrala vsa njegova »žlahta« pod njegovim drevesom in mu povedala, kar mu gre. Pa še eden od polhkov mu je »nabil dve po tazadnji plati«. Polh pa se je še pritoževal, da je »žlahta raztrgana plahta«.

Drugošolci so tudi ilustrirali svoj najljubši prizor iz pravljice, za »darilo pa jim je polh poslal suhe jabolčne krhlje«.

Tako je bilo naše pravljice in druženja konec, vsi pa smo se zadovoljni razšli in si obljubili, da se kmalu spet srečamo.

Knjižničarji OŠ Loka Črnomelj

Dostopnost