Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 23. 12. 2021, smo imeli učenci OŠ Loka Črnomelj kulturni dan. V Kulturnem domu Črnomelj smo si učenci 6. in 7. razreda ogledali norveški film Preko meje, osmošolci in devetošolci pa belgijski film Nad oblaki

Film Preko meje je postavljen v leto 1942. V napeti pustolovščini, v kateri otroci na nevarni poti mimo vojaških nadzornih točk, peš po zimskih poljanah in gozdovih spoznajo, da jim pobeg lahko uspe le, če si med seboj zaupajo in si pomagajo. Film je prejel Evropsko nagrado mladega občinstva za najboljši film 2021. 

Enajstletni Jim iz fima Nad oblaki je navdušen nad vesoljem in znanostjo. Kaj ne bi bil, ko pa je njegov oče Graham priznan astrofizik, ki naj bi kmalu poletel v vesolje! Z očetom se preselita v majhno mesto z observatorijem, kjer naj bi Jim po mamini smrti dobil priložnost za svež začetek. V novi šoli ga takoj vključijo v tekmovanje za najboljši znanstveni projekt. Učiteljica mu za partnerico določi Emmo, ki se je po dolgi bolezni pravkar vrnila v šolo. Jim v hipu dobi idejo, da bi poustvarila Kittingerjev projekt Excelsior: to je balon s helijem, ki je avtorja prvotne ideje leta 1960 ponesel tako visoko, kot ni letel še noben človek. Emma nad tem sprva ni navdušena, kmalu pa premagovanje gravitacijske sile tudi zanjo dobi pomen: svoboda od pretirane skrbi staršev. A Jimu tla pod nogami spodnese novica, da se je oče odpovedal poletu v vesolje. Jim se še bolj trmasto pogrezne v svet fizikalnih zakonov in se trudi na vse pretege uspešno dokončati šolski projekt. Tekmovanje je tik pred vrati, a zdi se, da bosta Emma in Jim kmalu odkrila še več kot mejo med nebom in zemljo. 

(Viri: https://www.kinodvor.org/film/preko-meje/, dostopno 27. 12. 2021

in 

https://www.kinodvor.org/film/nad-oblaki/, dostopno 27. 12. 2021) 

Dostopnost