Skoči na glavno vsebino

V sredo, 23. 2. 2022, je na OŠ Loka Črnomelj učiteljica Maja Kunič na daljavo izvedla delavnico haikuja, japonske pesniške oblike. Delavnica haikuja že diši po Tednu poezije, ki se bo aktivno izvajal konec marca. Po predhodnih prijavah učencev predmetne stopnje se nas je na delavnici, ki je potekala na daljavo v Teamsih, zbralo 11 učencev, knjižničarka Urša Prus in vodja delavnice, mentorica Maja Kunič, skupno torej 13 udeležencev.

Delavnica se je pričela ob 15.30 s predstavitvijo Japonske. Ob tradicionalni japonski glasbi nam je mentorica predstavila nekaj utrinkov iz Japonske in nekaj dejstev o njej, kot so npr. kimono, paličice – značilni jedilni pribor, značilne hiše, zeleni čaj, samuraji, ikebana, bonsaj, umetnost slikanja na svilo in navsezadnje tudi haiku.

Haiku je v začetku predstavljal upesnjen trenutek iz življenja narave. Pisal se je v treh vrsticah, ki so vsebovale 5–7–5 zlogov. Vsaka umetnost pa se razvija, tako je tudi haiku sčasoma postal svobodnejša oblika. Predstavlja lahko tudi druge tematike, ne več le trenutka iz življenja narave. Važno je, da izraža občutek. In dober haiku je tisti, kjer tudi bralec nato začuti isti občutek, kot ga je avtor. Pesniki so se sčasoma prenehali držati natanko določenega števila zlogov. Tri vrstice so se sicer obdržale, saj je haiku tako najbolj prepoznan, zlogi pa se spreminjajo in ne ostajajo vedno v razmerju 5–7–5.

Mentorica delavnice nam je predstavila še nekaj primerov pesmi. Ogledali smo si haikuje osnovnošolcev, ki so sodelovali na literarnem natečaju na Japonskem (Glasilo Novi koraki), nato smo si v berilu za 6. razred ogledali haikuje Bine Štampe Žmavc in vse štiri tudi temeljito predelali, iskali pesniška sredstva, rimo in zloge. Na koncu smo se posvetili Borisu A. Novaku. Njegove Drobtine zvezd so nas popeljale v različne dele dneva in noči. Ob besedah smo iskali namige, kateri del dneva nam je pesnik predstavil s haikujem, iskali smo pesniška sredstva in se pogovarjali o poosebitvah, aliteracijah, rimah …

Delavnico smo zaključili pod vtisom te nenavadne pesniške oblike, imenovane haiku, ki je na videz resnično preprosta. Če pa poizkušamo upoštevati pravila treh vrstic in števila zlogov v njih, vmes dodati še rimo in izraziti svoj trenutni občutek, lahko povzamemo, da ustvariti dober haiku morda le ni tako preprosto. Pa vendar smo se poizkusili v pisanju te japonske pesniške oblike. Preberite nekaj naših izbranih haikujev in uživajte v njih.

Udeleženci delavnice haikuja

Dostopnost