Skoči na glavno vsebino

Bivanje v domu Soča naših devetošolcev je bilo danes namenjeno raziskovanju čudovitega sveta rastlin in živali na Tolminskem. Spoznali so tudi bogati svet plazilcev. 

Sprehodili smo se po mestu in si ogledali znamenitosti kraja. Posebnost parka v Tolminu je mogočno drevo, najstarejši tulipanovec v Sloveniji. Zgodovinski viri navajajo različne podatke. Najverjetneje je bilo drevo posajeno okrog leta 1700 v sklopu parka na Brajdi, ki ga je uredil grof Coronini pod svojo graščino, zdaj Tolminskim muzejem. Tulipovec je edino ohranjeno drevo iz tega parka. V njegovo votlo deblo se je skrilo nekaj najbolj pogumnih deklet. 

V učilnici smo spoznali gekona Gomeza in kači, pitona Pepija ter ameriškega goža Marka. Večina se jih je opogumila in dala goža okoli vratu ali pa so obe kači prijeli v roke. 

Popoldne so učenci po skupinah samostojno izvedli orientacijski pohod v okolici doma. Na evalvaciji smo ugotovili, da so se odlično znašli na podlagi podanih navodil in da so si dobro zapomnili imena okoliških hribov in naselij. 

Počutje učencev je čudovito, saj še vedno prekipevajo od energije. 

Dostopnost