Skoči na glavno vsebino

Andrej Kokot

Kako napišete pesem?

Najprej besede po vrsti zložite,

na koncu zašpilite z i ali a, 

vsekakor vedno pazite,

da se bo rima pravilno izšla.

Potem vzemite ščepec soli, 

(seveda tiste v možganih),

 čeprav ob tem malo glava boli –

in jo posujte po verzih izbranih.

In če se pretrga ali zameša štrena, 

jo smeh zlepi in poravna, 

seveda pa bo pesem prazna, lesena, 

če v njej ne bo vsaj malo srca.

Na OŠ Loka Črnomelj je od 21. 3. 2022 do 25. 3. 2022 potekal šolski projekt Teden poezije. Ob uspešni izvedbi bi se kot šola želeli zahvalili donatorjem, ki si omogočili, da je bil naš Teden poezije v največji možni meri tudi nagrajen za trud in sodelovanje učencev. 

Zahvaljujemo se Javni agenciji za knjigo in kontaktni osebi Tjaši Urankar za donacijo knjig. JAK je prispeval knjige za nagrado sodelujočim na natečaju za Najboljšo pesem OŠ Loka Črnomelj. Učenci so v kategoriji od 4. do 6. razreda prejeli knjigo Lučke Kajfež Bogataj Planet, ki ne raste. Učenci od 7. do 9. razreda so prejeli knjigo Slavka Pregla Geniji v kratkih hlačah. Na natečaju smo prejeli 31 pesmi mlajših učencev in 16 pesmi starejših učencev. 

Učenci od 4. do 6. razreda, ki so sodelovali, so:

Manca Lozar, Tisa Mikložič, Tian Čurk, Matic Štukelj, Ema Čurk, Julija Prijanovič, Mojca Papež, Bor Bunjevac, Lara Pezdirc, Iza Plut, Lina Kralj, Marjeta Absec, Ela Janežič, Rok Banovec, Živa Ačko, Eva Ačko, Aneja Dvojmoč, David Adamov, Stella Brčina, Petra Butala, Nina Hrelič, Anže Sedlar, Rok Vrtin, Nina Grobovšek, Jurij Polak, Miha Kovačič, Toni Klepec in Patrik Mišica.

Učenci do 7. do 9. razreda, ki so sodelovali, so:

Mihaela Bunjevac, Špela Brinc, Lev Kavčič, Enej Grom, Hana Veselič, Lukas Mihokovič, Iva Kapele, Neja Žabčič Grabrijan in Anja Tomanič.

Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi Mladinski knjigi.

Nagrajenec mlajših učencev je s pesmijo Kaj vse sem jaz? Rok Banovec, nagrajenka starejših učencev pa je s pesmijo Haiku Anja Tomanič.

Na tem mestu se za sodelovanje in donacijo zahvaljujemo tudi Kinu Črnomelj. Roku Banovcu je Kino Črnomelj podaril 4 družinske karte za ogled filma po izbiri pri njih. Nagrajenki Anji Tomanič je OŠ Loka Črnomelj podarila 4 družinske karte za ogled Postojnske jame.

Javnemu skladu Republike Slovenije, območni izpostavi Črnomelj ter vodji Heleni Vukšinič se zahvaljujemo za povabilo na Sprehod s poezijo po mestu, kjer so naši učenci dobili priložnost za recitacije slovenskih pesnikov ali pa celo avtorskih pesmi. JSKD se tudi zahvaljujemo za literarno donacijo za učence, ki so se v Tednu poezije s svojo udeležbo še posebno izkazali in za sodelovanje pri pregledu pesmi za natečaj Najboljša pesem OŠ Loka Črnomelj

Teden poezije, vse njene dejavnosti, natečaj Najboljša pesem OŠ Loka Črnomelj in donacije je organizirala knjižničarka šole, Urša Prus. Na tem mestu se knjižničarka Urša Prus iz srca zahvaljuje vodstvu šole, ki so Teden poezije podprli tako finančno kot moralno in samo izvedbo vzpodbujali med zaposlenimi šole. Zahvala gre tudi vsem strokovnim delavcem šole, ki so pripravljeni izstopiti iz okvirjev in se prilagoditi novim idejam in izvedbam ter v še tako na prvi pogled nemogočih idejah in različnosti strok poiskati skupno točko. Brez naših nadobudnih učencev pa Teden poezije sploh ne bi bilo možno izvesti. Zato hvala za vaše rime, prispevke, misli, ideje, udeležbo, smeh in veselje. Tudi učenke knjižničarskega krožka so se izredno potrudile pri pripravi kulise za nastop Trkaja in Sakside, učenci literarno-novinarskega krožka pa so poskrbeli, da bo v šolskem glasilu, Zeleni Jurij, Teden poezije tudi za vedno pomnjen.

Ob koncu gre posebna zahvala še DJ Neji,  Neji Žabčič Grabrijan, ki je aktivno sodelovala pri mešalni mizi nastopa Trkaja in Sakside, Anji Tomanič za foto utrinke tedna in našima hišnikoma za čas in iznajdljivost. Hvala tudi Srednji šoli Črnomelj za pomoč pri izvedbi nastopa Trkaja in Sakside. 

Urša Prus

Dostopnost