Skoči na glavno vsebino

Pisalo se je leto 2022, na drugi dan rožnika (junija) smo se ob sončnem vremenu zbrali pred PŠ Griblje nastopajoči učenci, starši, učitelji, vaščani in posebni gostje, da bi prisluhnili literarni prireditvi ter slavnostno prerezali trak in si ogledali muzejsko učilnico več kot 130 let stare šole.

Program je pod mentorstvom učiteljice Jane Štajdohar povezovala Špela Brinc, nekdaj učenka PŠ Griblje. Ravnateljica, Damjana Vraničar, je vsem zbranim ob začetku namenila nekaj besed in tudi predsednik krajevne skupnosti, Toni Brinc, je zbrane nagovoril in poudaril predvsem pomen sodelovanja sovaščanov za ohranitev šole. Špela nas je popeljala v preteklost s prebranim zapisom iz šolskega leta 1949/50, ko so pionirji zbrali ¼ kg jabolčnih pečk in 215 kg zdravilnih zelišč ter zaigrali igro Gumb za AFŽ. Pevski zbor je pod vodstvom Helene Banovec ob lastni spremljavi različnih inštrumentov zapel pesem Prišla je miška iz mišnice. Učenci so se predstavili tudi z recitali: Junij barva zeleno, V šoli so spravljene mnoge skrivnosti, Zdaj ni več šolska klop.

Učenci v Gribljah niso le tesno povezani s preteklostjo, ampak skrbijo tudi za sedanjost in prihodnost. Predstavili so Smetkota, skulpturo recikliranja in tudi zapeli pesem Smetko jazz. Učenka Ana se je predstavila z glasbeno točko s saksofonom, učitelji Anton Jakša, Helena Banovec in Sonja Malnarič pa so z recitali poezije nekdanjih učencev naše šole izpostavili uspešnost v doseganju rezultatov na natečajih poezije. Pesmi sta zbrali Maja Kunič in Maja Špringer. Med recitali smo prisluhnili tudi učenki Nuši Butala, ki je izredno uspešna v igranju kitare.

Za konec prireditve smo zbranim prikazali tudi, kako je včasih potekal pouk. Je bila učiteljica prijazna? Učenci pridni? Občinstvo si je na vsa vprašanja odgovorilo ob ogledu kratkega prizora iz šolskih klopi, ki so ga pripravili učenci pod vodstvom knjižničarke Urše Prus. Za konec so sedanji in nekdanji učenci zapeli tudi himno PŠ Griblje, Naša šola Gribeljska, avtorice Majde Lozar, uglasbila pa jo je Maja Kunič.

Magistra Marjetka Balkovec Debevc, predstavnica Slovenskega šolskega muzeja, je v svojem govoru čestitala trudu vseh vpletenih in izpostavila pomembnost ohranjanje dediščine. Vodja PŠ Griblje, Branka Weiss, je povabila častne goste, gospo Marjetko Balkovec Debevc, predstavnika KS Tonija Brinca in ravnateljico Damjano Vraničar k prerezu slavnostnega traku. Vsi gostje so si nato ogledali muzejsko učilnico.

Literarno prireditev je vodja PŠ Griblje, Branka Weiss, pospremila z naslednjimi besedami: »Podružnice niso drage, so pa dragocene.« Zato se vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji prireditve, zahvaljujemo za čudovito popoldne, ki nas je popeljalo v preteklost, nas vse opomnilo na pomembnost dediščine in šole za prihodnost.

Fotografije: Anja Tomanič in Katarina Pavlakovič

Dostopnost