Skoči na glavno vsebino

V torek, 18. 10. 2022, so imeli učenci 6. razreda tehniški dan. Iz šole so se skupaj z učitelji odpravili peš v Kanižarico do industrijske cone TRIS. Tehniški dan se je začel z obiskom Adrie Dom, kjer izdelujejo mobilne hiše. Tam so nas sprejele tri prijazne gospe, ki so nam prijazno razkazale razstavne hiše in šotore. Za tem so nas popeljale v halo, kjer se odvija proizvodnja. Učenci so z velikim zanimanjem opazovali, kako nastajajo mobilne hiše. Ko smo končali z ogledom, smo odšli na zasluženo malico.

Nadaljevali smo z obiskom podjetja Janibo. Tam so nas zares prisrčnosprejeli, saj nas je pri vhodu pričakala miza, polna dobrot, kot so različni sokovi, čokoladice, bombončki in podobne zelo okusne stvari. Kljub temu da smo bili siti od malice, smo seveda našli prostor tudi za vse te dobrote. Podjetje nas je zelo presenetilo, saj premore veliko tehnološko dovršenih strojev, ki smo jih videli prvič. Direktor nam je povedal, kako zelo je pomembno znanje, da lahko z takšnimi stroji upravljamo.

Pot smo nadaljevali do zadnje proizvodnje X-Adena. V tem proizvodnem obratu izdelujejo “latoflex”. To je del postelje, na katerega položimo vzmetnico. Nekaj let nazaj so proizvodnjo povečali in sedaj proizvajajo tudi postelje. Tudi tukaj so nas sprejeli zelo prijazno. Večina nas je bila presenečenih nad velikostjo podjetja, saj s ceste izgleda veliko manjše.

Velika večina izmed učencev je proizvodne obrate in dejansko proizvodnjo videla prvič. Do sedaj se jim je način, kako se proizvaja različne izdelke, zdel nekoliko abstrakten. Danes so dobili vpogled, koliko ljudi in predvsem znanja ter seveda tudi truda je potrebno, da se proizvedejo stvari, ki jih imamo mi že kar za samoumevne.

Peter Mravinec

Dostopnost