Skoči na glavno vsebino

V sredo, 9. 11. 2022, smo izvedli naravoslovni dan Grič za učence devetega razreda. Pri naravoslovnem dnevu sta sodelovala tudi gozdar in lovec Stanko Križan in Anton Starc.

Z avtobusom smo se zapeljali do igrišča na Griču. Gozdar nam je veliko povedal o gozdnih sestojih in o pomenu gozda. Predstavil nam je zveri, ki živijo v belokranjskih gozdovih. Zadnje čase veliko težav, ki lahko vodijo v porušenje ravnovesja v ekosistemu, povzroča šakal, ki pri nas nima naravnega sovražnika. Pot smo nadaljevali mimo zeliščnega vrta in Gričkega kala, kjer nam je Anton Starc predstavil njegovo zgodovino. Skozi gozd smo se povzpeli do jame Grdanji skedenj. Tu smo pomalicali in si nato ogledali jamo. Spustili smo se do jame, kjer so včasih kopali kalcit, ki so ga drobili in vmešavali v glino, iz katere so izdelovali gričke lonce. Veliko smo izvedeli o zgodovini in tehnologiji izdelovanja lončenih posod na Griču in v okoliških vaseh.

Po gozdni poti smo se sprehodili do igrišča na Griču in se z avtobusom vrnili v šolo zadovoljni, da smo dobro izkoristili lep jesenski dan.

Dostopnost