Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[V soboto, 13. oktobra 2018, so krajani Krajevne skupnosti Petrova vas in člani Prostovoljnega gasilskega društva Petrova vas organizirali pohod po novo začrtani učni poti, ki jo sestavljajo naravne in kulturne znamenitosti.

Pohoda smo se udeležili tudi nekateri učenci iz KS Petrova vas in učitelji OŠ Loka, ki sodelujejo pri projektu »Celovit razvoj naselij v Krajevni skupnosti Petrova vas« občine Črnomelj.

Zbrali smo se pri gasilskem domu v Petrovi vasi. Pot nas je vodila do turistične kmetije Butala, kjer so nas lepo pozdravili ter pogostili s svojo ponudbo. Nato smo si ogledali cerkev Sv. Janeza Krstnika, ki je bila ustanovljena leta 1526, danes pa je lepo obnovljena. Pot smo nadaljevali k cerkvi Sv. Jurija, ki stoji nad Rožancem. Cerkvica je posebna zaradi svojega zvonika, kamnite ograde, vrat in pokopališča. Blizu cerkvice se nahaja Mitrov tempelj, ki nas je s svojo lego očaral. Na Rožancu, natančneje na kmetiji Kočevar, so nam predstavili kmetijo in svoje izdelke ter nas z njimi tudi pogostili. Nato smo se odpravili proti Gornji Paki in si ob cesti blizu Lokev ogledali manjšo kraško jamo Stobe, ki je zelo zaraščena. Predstavil nam jo je gospod Janez Jerman. Na Gornji Paki smo si ogledali Belokranjski dvor – domačijo in his. Tudi tukaj so nas domačini pogostili. V Ručetni vasi so se nam predstavili vinogradniki družine Hoznar z degustacijo vina.

Pohod smo zaključili s piknikom v Petrovi vasi pri gasilskem domu. Dan je bil lep, saj smo se družili, pogovarjali, grelo pa nas je toplo jesensko sonce.

 

Anja Grahek in Špela Rom (8. a)

]]>

Dostopnost