Skoči na glavno vsebino

»Noč knjige letos poteka v izrednih razmerah. Obšel nas je navdih in odločili smo se: letošnja Noč knjige se prične v aprilu, najizraziteje bo zasijala 23. aprila, ko praznujemo Svetovni dan knjige ter na večer tega datuma vseslovensko in vse bolj mednarodno Noč knjige, nato pa bomo knjižnonočno praznovanje podaljšali še skozi ves maj.

Ker je druženje v živo omejeno, se selimo v virtualne svetove. V času trajanja Noči knjige ste najlepše vabljeni k soustvarjanju in sodelovanju: ustvarjajte lastne literarne svetove in jih delite s skupnostjo bralskih navdušencev. Letos vas posebej vabimo, da vtise o potovanjih po knjižnih svetovih delite v obliki avdio in video posnetkov. Vnaprej lahko pripravite posnetek lastne pesmi, kratke zgodbe, pravljice, odlomka iz romana, navdihnjenega razmisleka o času tu in zdaj, ali pa na ta način posnamete in poustvarite odlomek iz katere vam ljubih knjig. Poskusite se lahko tudi v spletnem predvajanju v živo (»online streaming« na Knjigi obrazov in drugje), ustvarite spletno zgodbo (»story«) na Instagramu ali organizirate knjižni večer s prijatelji preko katerega od platform, ki omogočajo komuniciranje na daljavo, kot so Skype, Houseparty, Zoom, FaceTime, Teams in drugi. Knjižni klub v času korone preko Zooma? Zakaj pa ne!

Najpomembnejše navodilo od vseh je: naj fantazija, navdih in ustvarjalnost sežejo daleč preko meja štirih sten, med katere so zaprti, v širna vesoljna sozvezdja skupnosti knjigoljubcev, bralk in bralcev, književnic in književnikov, pesnikov in pesnic, literarnih kritikov, spletnih blogerjev, knjižničarjev, založnikov, ilustratorjev, antikvarjev, ustanov in organizacij, ki se posvečajo knjigi … ter vseh drugih ogroženih manjšin v Sloveniji, zamejstvu in po svetu, za katere se svet brez knjige ne bi vrtel. Meja je nebo, ki je brezkončno.

Če se vam utrne kakšna fina idejna iskrica, kako bi še lahko praznovali Noč knjige v trenutnih razmerah, bomo nadvse veseli, če jo delite z nami. Vaše predloge in izvedbe bomo objavili na spletni strani.

Želimo vam doživeta, neustrašna, iskriva, sobivajoča in življenje praznujoča dogajanja na Noč knjige 2020.

Ko se knjižni praznik prične, pa lahko noč … in tisoč in eno knjigo za pomoč! »🌠 TO SO MISLI IN ŽELJE DRUŠTVA BRALNA ZNAČKA SLOVENIJE.

Tudi knjižničarja OŠ Loka, Anton in Maja, vabita zveste knjigoljubce, da se pridružijo tej bralni dogodivščini. V četrtek zvečer, 23. aprila 2020,  lahko doma preberete kašno pravljico, pesmico, poslušate avdio posnetke, lahkonočnice na spletni povezavi:

https://www.lahkonocnice.si/na-obisku/logopedske-pravljice?gclid=EAIaIQobChMIh5ajmeD46AIVCsayCh2BfgCPEAAYASAAEgIRT_D_BwE

Uživajte ob branju ali poslušanju lepe pisane besede, v krogu svoje družine. Kakšnega pisnega, likovnega ali fotografskega prispevka z vaše strani se tudi ne bova branila.

 Knjižničarja Anton in Maja

Dostopnost