Skoči na glavno vsebino

Kljub razmeram (covid-19) se na PŠ Adlešiči trudimo, da naš vrt ohranjamo v vsej svoji podobi. Zavedamo se, da je pouk oziroma varstvo na prostem varno okolje z zelo nizko možnostjo okužbe. Gibanje na svežem zraku krepi človekov imunski sistem in ravno pandemija nas je ponovno spomnila, kako pomemben je.

Skrbimo, da učenci spoznajo in doživijo ljubezen do narave. Učence s praktičnimi pristopi spodbujamo k zdravemu načinu življenja.

Že v jutranjih urah se učenci ob klepetu, opazovanju, pa tudi ob različnih opravilih sprostijo na šolskem vrtu ali ob njem. Prepričani sva, da pridejo k prvi uri pouka manj napeti in bolj motivirani za nove naloge. Po napornem šolskem dopoldnevu pa se tudi prileže posedanje v senčki, uživanje v različnih športnih dejavnostih ali preprosto sladkanje s sočnimi jagodami, korenčkom …

Pri interesni dejavnosti Šolski ekovrt delo skrbno načrtujemo v želji, da bi učenci spoznali čim več ciklov življenja (na zelenjavnem, zeliščnem, cvetličnem vrt in sadovnjaku), od priprave in setve, do oskrbe in spravila pridelkov. Učenci čistijo plevel, rahljajo zemljo, sejejo, sadijo, zalivajo, obrezujejo, pobirajo, sušijo … Šolski ekovrt spoznavajo z vsemi svojimi čutili. Imena in značilnosti neznanih rastlin smo odkrivali tudi s pomočjo aplikacije PlantNet.

Redkvico in rukolo smo že pobrali. Jagode nas dnevno razveseljujejo. Korenček lepo raste. Pred počitnicami ga bomo zagotovo lahko tudi poizkusili. V tem tednu smo posadili paradižnik, papriko, brokoli, blitvo in zelje. Tudi zelišča nam lepo uspevajo. Pred počitnicami jih bomo pobrali in posušili za »čarobni čajček«.

Tako učenci kot učiteljici čutimo čar, ki nam ga ponuja ta majhni košček zemlje, naš vrt!

mentorici: Katarina, Renata

Dostopnost