Skoči na glavno vsebino

Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS že vrsto let za osnovnošolce in srednješolce organizira tekmovanja v fotografiranju, zadnja leta v digitalni fotografiji. Na državno tekmovanje se lahko z vsake osnovne in srednje šole uvrstijo tisti tekmovalci, ki zmagajo na predhodnem fotografskem natečaju. Ta namreč služi kot izbirno tekmovanje pred državnim nivojem. Na OŠ Loka je bila na njem najboljša devetošolka Anja Tomanič.

Z mentorico Katarino Pavlakovič sta se nato intenzivno pripravljali na državno tekmovanje. To je potekalo v soboto, 12. 3. 2022, na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Tekmovanje je bilo razdeljeno na dva dela: prvi je bil praktičen z iskanjem in fotografiranjem motivov na terenu na temo arhitekture – za to so imeli tekmovalci dve uri časa. Drugi del je predstavljala obdelava fotografij na računalniku in izdelava kolaža – za to pa je bila na voljo ura časa. Poleg samega dela s programom je bilo potrebno tudi poznavanje osnov kompozicije in uporabe barv. Komisija je namreč ocenjevala obvladovanje orodja in oblikovno-estetski videz.

Z veseljem sporočamo, da je komisijo najbolj prepričalo delo devetošolke Anje Tomanič, saj je s svojim kolažem fotografij v kategoriji osnovnih šol dosegla izjemno prvo mesto in s tem seveda tudi zlato priznanje.

Anji in njeni mentorici Katarini od srca čestitamo za še en izjemen uspeh! Anjin zmagovalni kolaž fotografij si lahko ogledate tukaj:

Literarno-novinarski krožek

Dostopnost