Skoči na glavno vsebino

Dragi učenci in starši! 

OŠ Loka Črnomelj se je pridružila velikemu dobrodelnemu projektu z naslovom »Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo«, s katerim so želeli vrniti srce in dušo žrtvam holokavsta. Za vsako žrtev ena ladjica. »Instalacija«, ki bo iz ladjic nastala na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor v spomin na ljudi iz preteklosti, bo simbolizirala geslo »Človek človeku«. To še ni vse. Ladjice bodo prav zares rešilne, saj bodo društvu UP-ornik prinesle čisto pravi denar. »Prodali jih bodo podjetju Surovina, denar pa uporabili za socialno šibke ljudi,« je še dejal Boris Krabonja, pobudnik akcije.  

Verjamemo v plemenitost projekta, zato želimo biti del te zgodbe tudi na OŠ Loka Črnomelj (sem seveda spadata tudi obe podružnici). Vabimo vas, da skupaj z otroki doma izdelujete ladjice. Izdelane in skrbno zložene prinesejo učenci v šolo in jih bodisi predajo razredniku bodisi jih prinesejo v knjižnico, v pisarno socialne pedagoginje ali v pisarno pomočnice ravnateljice.  S tem pripomorejo, da bo naša pošiljka čim številčnejša. Pri izdelavi uporabite samo odpadni papir, lahko je tudi reklamnega. Časopisni je malo manj primeren, ker se trga.   

Akcija izdelovanja in zbiranja ladjic bo na OŠ Loka Črnomelj potekala do petka, 22. aprila 2022, ko jih bomo tudi odposlali naprej. Sicer akcija poteka do 9. maja 2022, zaključna kulturna prireditev v SNG Maribor pa naj bi se odvila okoli 10. junija. Vse ladjice, ki bodo prispele na naslov Srednje ekonomske šole v Mariboru ali na društvo UP-ornik, bodo pet tednov razstavljene v Kliniki za zdravljenje favšije oziroma v veliki proizvodni hali v Tamu v Mariboru. Za njihove instalacije oziroma umetniške postavitve bodo poskrbeli študentje arhitekture.  

Postopek zgibanja si lahko ogledate na posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=uTjq8qgJS9Y  

Načrt izdelave je v priponki.  

Več o projektu tudi v posnetku: https://net-tv.si/sest-milijonov-ladjic-v-spomin-na-grozote/  

Pri izdelavi, prosim, bodite natančni.   

Hvala za pomoč in sodelovanje.   

Tudi na ta način lahko pokažemo, da nam ni vseeno in da si vsi močno želimo, da se tudi trenutne vojne grozote čim prej končajo.   

Sonja Malnarič in Sonja Štefanič, pobudnici projekta na naši šoli 

Dostopnost