Skoči na glavno vsebino

V soboto, 28. 5. 2022, je bil prav poseben dan za mlade čebelarje čebelarskega krožka OŠ Loka Črnomelj.

Bila je hladna in oblačna sobota, ko je zunanji mentor, izkušeni dolgoletni čebelar Dušan Milinkovič skupaj s čebelarjem Stanetom Pezdircem, mladim čebelarjem pokazal, kako se iz čebelnjaka pravilno vzamejo satnice. Opravljeni v čebelarsko opremo, so posnemali mentorja, kako se pazljivo omete satnice od čebel, da ostanejo čebele mirne. Presenečeni so bili nad tem, kako težke so bile satnice, polne medu.

Ko so položili zadnjo satnico v zaboj, je začelo močno deževati. Odpeljali smo se v čebelarski dom na Seli pri Otovcu, kjer je sledilo točenje medu. Čebelarja sta jim z veliko mero potrpežljivosti pokazala, kako se pazljivo odprejo satnice, da bo med začel teči. Vsak izmed mladih čebelarjev je moral sam to poskusiti narediti in satnico položiti v napravo za točenje medu.

Zaiskrile so se jim oči, ko je mentor povedal, da bodo prav oni prvi, ki bodo z novo napravo točili med. Čeprav so bili polni energije, so morali centrifugo točilne naprave poganjati z občutkom.

Iskrive oči in veseli nasmeški so spremljali prve kapljice medu. Tekoče zlato je počasi teklo po stenah točilne naprave. Sledila je prva pokušina in pohvala, kako je okusen …

Še kako so bili poslušni, saj jim je bila na koncu obljubljena pogostitev s sokom in čevapčiči.

Kako lepo je bilo opazovati prenos znanja starih čebelarjev na mlade, ki so iskrivih oči in velikih ušes poslušali vse, kar je bilo za njih novo. Fotografije povedo vse.

Vesel sem, da sem bil del te zgodbe in da obstaja še nekaj učencev, ki bodo poskrbeli za prenos tradicije čebelarstva.

                                                                                V imenu mladih čebelarje Alojz Hudelja

Dostopnost