Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 23. 11. 2023, je četrto- in petošolce Podružnične šole Adlešiči obiskala predsednica Območnega združenja Rdečega križa Črnomelj, Ljudmila Kocjan, ki je učencem predstavila organizacijo Rdeči križ. Slednji je bil ustanovljen 23. oktobra 1863 v Ženevi z namenom, da nevtralno pomaga vsem udeležencem vojn. Simbol organizacije je postal rdeči križ na beli podlagi, kasneje pa tudi muslimanski rdeči polmesec. Od leta 2005 pa se uveljavlja tudi tretji simbol, rdeči kristal. V Sloveniji za ustanovitev RK štejemo 18. junij 1944 v Gradcu v Beli krajini, kjer je tudi muzej RK Slovenije. Ga. Kocjan je poudarila temeljna načela, za katera se zavzema organizacija: humanost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, univerzalnost, nepristranskost in enotnost.

Predstavila je vsa področja, ki jih Rdeči križ pokriva, učencem je bila še posebej zanimiva krvodajalska akcija, ki se je bodo lahko udeležili, ko bodo polnoletni. Predsednica se je zahvalila vsem učencem in mentorjem, ki se vsako leto posebej izkažejo v prostovoljstvu in humanosti.

V letošnji humanitarni akciji Drobtinica je naša šola zbrala 284 litrov mleka, kar je res veliko. Ob tem pa gre največja pohvala in zahvala ravno staršem, učencem in učiteljem PŠ Adlešiči, saj je vsak učenec prinesel povprečno več kot 1,5 litra.

Že vnaprej se je zahvalila tudi za izdelane novoletne voščilnice, ki so jih starostniki vsako leto zelo veseli in jim zelo veliko pomenijo.

Predsednica Območnega združenja Rdečega križa Črnomelj, Ljudmila Kocjan, je podobno predstavitev imela tudi za učence matične šole Loka, in sicer 18. oktobra 2023.

Pomočnica ravnatelja se je predsednici zahvalila za povedano in obljubila, da se bodo na OŠ Loka še naprej prizadevali za osveščanje učencev o pomenu prostovoljstva in solidarnosti.

Dostopnost