Skoči na glavno vsebino

Mladinski odsek Planinskega društva (PD) Črnomelj je že enajsto leto organiziral zimski pohod za mlade planince na Mirno goro v sodelovanju z gorniškim krožkom OŠ Loka Črnomelj. Zahvaljujoč snegu in suhi zimi smo preživeli z mladimi planinci PD Črnomelj lepo druženje na Mirni gori. Dneva sta bila kot naročena, jasna, sončna, temperatura je bila malo pod ničlo, pot pomrznjena, suha.

V petek, 12. januarja 2024, smo začeli pohod z Blatnika. Sledili smo markirani poti proti Mirni gori. Kaj kmalu smo morali prižgati svetilke, kar je bilo čarobno. Z višino je bilo več snega in v tišini smo občudovali lesketajočo se pokrajino. Vodniki smo poskrbeli za primeren tempo hoje in ustrezne počitke oziroma odmore. V dobrih dveh urah smo zmogli pot z izhodišča do planinskega doma. Drseča pot proti domu je nekaterim povzročala nekaj težav, a z vztrajnostjo smo jo vsi zmogli, tudi po kolenih, če ni šlo drugače. Lička so kar žarela v rdeči barvi.

Po prihodu v dom smo se preoblekli v suha oblačila, namestili v sobe, se okrepčali s čajem, nato pa se posladkali s palačinkami in hrenovkami. Nekateri so jedli tudi ričet. Po večerji je sledilo druženje v sobah in ob desetih spanje.

Naslednji dan so po samopostrežnem zajtrku otroci vpisali podatke in vtise o pohodu v dnevnike mladega planinca. Pred odhodom v dolino so si za domom v dragi privoščili zimske radosti. Vsak je našel svojo dejavnost in užival v tem. Na poti v dolino so spoznavali sledi živali, se kepali in uživali v kreativnosti iger.

Na Mirni gori se je družilo 29 dobro opremljenih mladih planincev od 2. do 8. razreda, ki so brez težav zmogli pot.

Vodniki se zahvaljujemo oskrbnici Jožici za topel sprejem in raznovrstno postrežbo. Prav tako tudi Tončki in Mitji.

Dostopnost