Skoči na glavno vsebino

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju z Osnovno šolo Pivka, Čebelarskim društvom Pivka, občino Pivka in Javnim zavodom Turizem Pivka organizirala 46. srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev leta 2024, ki je potekalo v soboto, 11. maja 2024, na Osnovni šoli Pivka. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo 500 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki v šolskem letu 2023/2024 obiskujejo čebelarske krožke na osnovnih šolah, srednjih šolah in v vzgojno-izobraževalnih centrih. Veseli nas, da sta dve ekipi tudi iz naše šole. Tekmovanje je potekalo na treh težavnostnih oz. starostnih stopnjah, tekmovalci pa so lahko glede na rezultat prejeli zlato, srebrno ali bronasto priznanje ter potrdilo o udeležbi.

NIK ŠTERK IN JERNEJ KLEPEC STA NA TEM TEKMOVANJU OSVOJILA ZLATO PRIZNANJE. Mentor Dušan Milinkovič je bil zelo zadovoljen tudi z rezultatom mlajše ekipe, ki je dosegla bronasto priznanje. To sta dosegla Aleks Štukelj in Vita Savić.

Tekmovalci so morali pokazati znanje o biologiji in življenju čebel, čebelarskem orodju, opremi in čebelarjevih opravilih, medovitih rastlinah, pomenu opraševanja, čebeljih pridelkih, zgodovini čebelarstva, čebeljih boleznih idr. Namen tekmovanja je primerjanje znanja med učenci na področju čebelarstva, vzgoja ljubezni do čebel, varovanje okolja in spoznavanje medsebojne odvisnosti čebela-narava-človek. Prav tako je cilj popularizacija, širjenje in poglabljanje znanja iz čebelarstva in življenja čebel ter odkrivanje in spodbujanje nadarjenih za čebelarstvo. Ekipa, ki bo izbrana na tem tekmovanju, se bo udeležila tudi mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev.

HOFER, s katerim sodelujejo že 10 let v okviru projekta “Skrbimo za medeno prihodnost,” je trem zmagovalnim parom podaril čebelarske jopiče z logom ‘NAJ ČEBELAR 2024’. Prav tako so prejeli vabilo na »Čebelji dan pri HOFERjevem raziskovalnem čebelnjaku« za svoj čebelarski krožek. Seveda sta med njimi tudi naša dva zlata čebelarja.

OŠ Loka je ponosna tako na zlato kot bronasto ekipo in njunega mentorja. Ob tem velikem uspehu vsem iskreno čestitamo!

Dostopnost